Fenek pustynny

FENEK PUSTYNNY (Vulpes Zerda) – gatunek ssaka z rodziny psowatych (Canidae). GDZIE ŻYJĄ FENKI PUSTYNNETak zwane “pieski pustynne” występują na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki.Fenek zasiedla suche i pustynne rejony Maroka, Algierii, Tunezji, Libii, Egiptu i północnego Sudanu. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. CZYM ŻYWIĄ SIĘ FENKI Fenki odżywiają się szarańczakami, chrząszczami, zjada też jaja. Polują także na ptaki, jaszczurki oraz gryzonie.Odżywia się również pokarmem roślinnym. Fenek jest zwierzęciem nocnym. W trakcie łowów uszy intensywnie pracują, często zmieniając ułożenie aby…

Gepardy

GEPARD-rodzaj drapieżnego ssaka z podrodziny kotów(Felinae) w rodzinie kotowatych (Felidae). GDZIE ŻYJĄ GEPARDYObecnie na wolności występują głównie w Afryce oraz w znacznie mniejszej ilości w północnej części Indii. Ich populacja niestety wciąż maleje. Za główny powód zmniejszania liczby gepardów uznaje się zmniejszenie powierzchni ich siedlisk.Aż 77% gruntów niezbędnych do normalnej egzystencji najszybszych ssaków na świecie leży poza obszarami chronionymi. Aktualnie istniejące obszary chronione zamieszkiwane przez wielkie koty, nie zapewniają pełnego bezpieczeństwa temu gatunkowi. A każdorazowe opuszczenie obszaru chronionego przez wielkiego kota, naraża go na spotkanie z człowiekiem, czyli z potencjalnym…