Fenek pustynny

FENEK PUSTYNNY (Vulpes Zerda) – gatunek ssaka z rodziny psowatych (Canidae).

GDZIE ŻYJĄ FENKI PUSTYNNE
Tak zwane “pieski pustynne” występują na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki.Fenek zasiedla suche i pustynne rejony Maroka, Algierii, Tunezji, Libii, Egiptu i północnego Sudanu. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary.

CZYM ŻYWIĄ SIĘ FENKI
Fenki odżywiają się szarańczakami, chrząszczami, zjada też jaja. Polują także na ptaki, jaszczurki oraz gryzonie.Odżywia się również pokarmem roślinnym. Fenek jest zwierzęciem nocnym. W trakcie łowów uszy intensywnie pracują, często zmieniając ułożenie aby namierzyć zdobycz. Poluje poprzez wykonywanie wysokich i długich skoków, dzięki którym łatwo mu schwytać szybko uciekającą ofiarę.

TRYB ŻYCIA
Fenek śpi za dnia w piasku Sahary.Kopie norki, a od nich kilka dróg ewakuacji. Ściany wzmacnia roślinami, piórami i sierścią, robi to wyjatkowo szybko. W norce nie mieszka sam, tylko z całą rodziną. Nory fenków, często są ze sobą połączone, bardzo czyste i dobrze wymoszczone.

MORFOLOGIA
Fenek pustynny został obdarzony przez naturę niezwykle dużymi uszami, osiągają one długość nawet do 15 cm. Dzięki nim nie tylko bardzo dobrze słyszą (jest w stanie usłyszeć zdobycz znajdującą się pod ziemią) , ale efektywnie chłodzą organizm i chronią przed przegrzaniem. Organizm został świetnie przystosowany do deficytu wody-nerki zbudowane są w taki sposób, aby ograniczyć straty w gospodarce wodnej. Wystarczają mu płyny z ciał ofiar, jeśli w danym okresie panuje susza. Fenki należą do najmniejszych lisów na świecie. Ciało osobnika osiąga od 30 do 40 cm długości, długość w kłębie wynosi od 19 do 21 cm, długość ogona wynosi od 17 cm do 30 cm, samce ważą około 1,5 kg, samice natomiast około 0,9 kg. Samice odbywają zimą ruję, ciąża trwa od 50 dni do 55 dni, młode rodzą się w marcu lub w kwietniu. Zazwyczaj w jednym miocie samica rodzi od 1 do 6 młodych. Młode ważą od 25 do 28g i mierzą po 10 cm długości z czego połowa przypada na ogon. Początkowo ich sierść jest srebrzystoczarna, po dwóch tygodniach zmieniają ubarwienie futra na beżowe, a w wieku 3 miesięcy uzyskują puszysty długi ogon z czarnym końcem oraz gęste, długie jasnobrązowe futro typowe dla osobników dorosłych. Dojrzałość płciową osiągają w około 9 miesiącu życia. Żyją do 10 lat w warunkach naturalnych a w NIEWOLI do 14 lat.

fenek 01 - Fenek pustynny

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Najbardziej charakterystyczną cechą dla fenka są ogromne uszy oraz to, że jest najmniejszym przedstawicielem psowatych na świecie. Łapy chronione są przez futro zapobiegające poparzeniom spowodowanym kontaktem z rozgrzanym piaskiem. Oczy duże migdałowate, ciemne, osadzone z przodu pyska. Nosek niewielki w kolorze jasnego brązu lub z domieszką czerwieni.

ZACHOWANIA SPOŁECZNE
Najważniejszymi członkami grupy jest para alfa i jej potomstwo. Młode z poprzedniego roku przebywają z rodzicami nawet wtedy, gdy na świat wydany został kolejny miot. Jak większość psowatych fenek emituje dźwięki specyficzne dla swojej rodziny; szczeka, a kiedy czuje się zagrożony-warczy.Zarejestrowano również odgłosy przypominające mruczenie kota domowego. Każdy członek stada angażuje się w życie grupy. Samce przejawiają większą agresję i terytorialność polegającą na znakowaniu terenu w okresach rui.

NATURALNI WROGOWIE
Bardzo dużym zagrożeniem są afrykańskie gatunki puchacza, karakal, szakal, hiena pręgowana, chart perski i inne rasy charta zamieszkujące obszar, na którym występuje fenek. Uważa się jednak że człowiek jest największym zagrożeniem dla fenków.

CIEKAWOSTKI
*niezbyt dobrze poznano jego życie rodzinne , wnioski wyciągane są prawie zawsze na podstawie zachowań przejawianych w NIEWOLI.
*fenek wykonuje skoki na wysokość do 61 cm oraz o długości 120 cm.
*niestety za względu na usposobienie i tryb życia fenek jest traktowany jak zwierzę domowe pokroju psa lub kota.
*jest to zwierze narodowe Algerii, jego nazwą określa się reprezentację Algerii w piłce nożnej- ,,Les Fennec”.
*aktualne statystyki dotyczące wielkości populacji nie są znane, ale zwierzę to uważa się za powszechnie występujące w niektórych regionach.
*w czasie II Wojny Światowej fledmarszałek Rommel nosił przydomek “Lisa Pustyni”.
*młode zaczynają widzieć miedzy 12 a 20 dniem życia.
*łączą się w pary na całe życie.

fenek 04 - Fenek pustynny
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Related posts