Gepardy

GEPARD-rodzaj drapieżnego ssaka z podrodziny kotów(Felinae) w rodzinie kotowatych (Felidae).

GDZIE ŻYJĄ GEPARDY
Obecnie na wolności występują głównie w Afryce oraz w znacznie mniejszej ilości w północnej części Indii. Ich populacja niestety wciąż maleje. Za główny powód zmniejszania liczby gepardów uznaje się zmniejszenie powierzchni ich siedlisk.Aż 77% gruntów niezbędnych do normalnej egzystencji najszybszych ssaków na świecie leży poza obszarami chronionymi. Aktualnie istniejące obszary chronione zamieszkiwane przez wielkie koty, nie zapewniają pełnego bezpieczeństwa temu gatunkowi. A każdorazowe opuszczenie obszaru chronionego przez wielkiego kota, naraża go na spotkanie z człowiekiem, czyli z potencjalnym myśliwym. Zoologowie są zgodni że gepardy należy przenieść z kategorii “gatunków narażonych” do segmentu “gatunków zagrożonych”.
ILOŚĆ OSOBNIKÓW
Zespół 17 naukowców pod kierownictwem Floriana Weise z organizacji non-profit Claws Conservancy i Varshy Vijay z Uniwersytetu Duke(USA), które wspierało Towarzystwo National Geographic w ramach swej inicjatywy na rzecz wielkich kotów ustaliło liczebność gepardów. Zespół doliczył się 3577 dorosłych osobników, które w latach 2010-1016 zamieszkiwały liczące ok. 790 km kwadratowych terytorium w Namibii, Botswany, RPA i Zimbabwe. Tylko 18,4 proc. gepardziego terytorium leży w granicach międzynarodowo uznawanych rezerwatów przyrody, takich jak Park Narodowy Krugera. Czyli, jak podkreślają badacze, większość tamtejszych gepardów porusza się po terenach niechronionych, gdzie są bardziej narażone na niebezpieczeństwa.
CZYM SIĘ ŻYWIĄ
Gepardy są drapieżnikami, jedzą głównie małe (do 40kg) ssaki, takie jak gazele, impale, młode gnu i zające. Po podejściu do ofiary na dystans około 10m rozpoczyna się pościg. Polowanie zazwyczaj kończy się w ciągu minuty, jeżeli trwa zbyt długo, gepard woli poszukać innej ofiary, niż marnować energię. Polowania odbywają się późnym wieczorem lub z samego rana.
JAK POLUJE GEPARD
Gepard poluje, polegając raczej na swoim wzroku i szybkości, niż z ukrycia, najpierw przyspieszają w kierunku swojej ofiary, aby następnie zwolnić i po zmniejszeniu dystansu dostosować się do manewrów wykonywanych przez gonione zwierzę. Sugeruje się że gepardy mają odmienne taktyki ścigania poszczególnych ofiar. Mówi się że to takie śmiertelne tango między myśliwym a ściganym. Czas początkowej i końcowej fazy różni się w zależności od gatunku atakowanego zwierzęcia, zające lub antylopy stenobki próbują uciec poprzez nagłe zmiany kierunku, podczas gdy inne, jak antylopy springboki próbują biec jak najszybciej w mniej więcej prostej linii. Wygląda to tak, jakby decyzja o energii wkładanej w wyścig zapadała u gepardów na początku, w zależności od gatunku zwierzyny.
MORFOLOGIA
Charakteryzuje go smukłe ciało i długie łapy. Posiada obszerną klatkę piersiową i wąską talię, jego głowa jest dość mała z krótkim pyskiem, osobnik ten ma płowe futro z okrągłymi plamkami, zaś po bokach jego pyska ciągną się czarne linie. Długość ciała (bez ogona) 121-145cm, długość ogona 63-76cm, wysokość w kłębie 79-94mm; masa ciała samców to 39-89 kg(średnio 54 kg), samic 36-48kg (średnio 43 kg). Ciąża samic trwa od 90 do 95 dni. Samice wydają na świat od 3 do 5 młodych gepardów. Po przyjściu na świat ważą one około 300g. Matka zajmuje się nimi przez okres trwający 13-20 miesięcy. Po tym czasie ich drogi się rozchodzą. Zwierzęta te żyją ponad 20 lat. Gepardy nie należą do zwierząt stadnych, po mimo tego, że osobniki z tego samego miotu czasami tworzą małe grupki. Samice tego gatunku zazwyczaj żyją w samotności. Drapieżniki prowadzą dzienny tryb życia.
CIEKAWOSTKI
*gepard to jeden z nielicznych osobników z rodziny kotowatych, który nie potrafi schować pazurów.
*w ciągu zaledwie trzech sekund są w stanie rozpędzić się od 0 do 96,6 km/h. Najszybsze gepardy osiągają prędkość 109,4-120,7 km/h.
*pędzący gepard więcej czasu znajduje się w powietrzu niż dotyka ziemię.
*to najszybsze zwierzęta lądowe świata. Jednak w przypadku polowania, ich szybkość nie idzie w parze z jakością, na tym polu skuteczność wynosi 40%.
*samiec może doprowadzić samicę do owulacji poprzez szczekanie na nią.
*to jedyny wielki kot, który nie potrafi ryczeć, może za to pochwalić się umiejętnością szczekania, syczenia czy miauczenia.
*nazwa geparda z języka greckiego tłumaczona jest jako “nieruchomy pazur”.
*główne zagrożenie dla gepardów stanowią lwy, hieny, pantery oraz ludzie.
*jednym z sekretów zawrotnej prędkości tych zwierząt są długie skoki, najdłuższe liczą nawet 7 metrów.
*najszybszy gepard na świecie pokonał dystans 100 metrów w 5.95 sekundy, dla porównania najszybszy człowiek świata Usain Bolt potrzebował na to 9.56 sekundy.
*polujący gepard biegnie z prędkością około 50km/h w celu zachowania energii rzadko wchodzi na maksimum swoich możliwości.

gepard 02 - Gepardy
gepard 03 - Gepardy
gepard 04 - Gepardy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Related posts