NOSOROŻEC-nosorożcowate, nosorożce (Rhinocerotidae) – rodzina dużych ssaków z rzędu nieparzystokopytnych.

GDZIE ŻYJĄ NOSOROŻCEObecnie na wolności żyją dwa gatunki nosorożców w Afryce i południowo-wschodniej Azji gdzie żyją trzy gatunki. Dawniej występowały także w Europie. W Polsce można je spotkać jedynie w ogrodach zoologicznych. Ich środowisko naturalne stanowią gęste zarośla. W ciepłe dni wypoczywa w ocienionym miejscu lub chowa się w gęstwinie. Stara się przebywać w okolicy rzek i bagien. CZYM ŻYWI SIĘ NOSOROŻECNosorożec jest masywnym zwierzęciem, dlatego musi spożywać spore ilości pokarmu, mimo groźnego wyglądu jest roślinożercą. Głównie żywi się trawami i porostami, jednak nie gardzi również młodymi gałązkami drzew, krzewów…

SŁOŃ AFRYKAŃSKI-gatunek ssaka z rodziny słoniowatych, największe współcześnie żyjące zwierzę lądowe.

GDZIE ŻYJĄ SŁONIE AFRYKAŃSKIESłonie żyją głównie w Azji Południowej i Południowo Wschodniej, a także w Afryce. Bez problemu można je spotkać w Kenii, Nepalu, Gabonie, Kongo, Brimie, Indiach i Sri Lance. Spotkać go można w Rodezji, a niemal całkowicie wyniszczony został w RPA. Słonie żyją również w niewolach, cyrkach oraz atrakcjach turystycznych takich jak zoo. ILOŚĆ OSOBNIKÓWDziś żyje od 12 stopni szerokości geograficznej północnej do 20 stopni szerokości geograficznej południowej w liczbie około 20 0000 osobników. CZYM SIĘ ŻYWI SŁOŃSłonie są wyłącznie roślinożerne. Pożerają różnego rodzaju trawy, liście, mniejsze gałęzie…

Fenek pustynny

FENEK PUSTYNNY (Vulpes Zerda) – gatunek ssaka z rodziny psowatych (Canidae). GDZIE ŻYJĄ FENKI PUSTYNNETak zwane “pieski pustynne” występują na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki.Fenek zasiedla suche i pustynne rejony Maroka, Algierii, Tunezji, Libii, Egiptu i północnego Sudanu. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. CZYM ŻYWIĄ SIĘ FENKI Fenki odżywiają się szarańczakami, chrząszczami, zjada też jaja. Polują także na ptaki, jaszczurki oraz gryzonie.Odżywia się również pokarmem roślinnym. Fenek jest zwierzęciem nocnym. W trakcie łowów uszy intensywnie pracują, często zmieniając ułożenie aby…

Gepardy

GEPARD-rodzaj drapieżnego ssaka z podrodziny kotów(Felinae) w rodzinie kotowatych (Felidae). GDZIE ŻYJĄ GEPARDYObecnie na wolności występują głównie w Afryce oraz w znacznie mniejszej ilości w północnej części Indii. Ich populacja niestety wciąż maleje. Za główny powód zmniejszania liczby gepardów uznaje się zmniejszenie powierzchni ich siedlisk.Aż 77% gruntów niezbędnych do normalnej egzystencji najszybszych ssaków na świecie leży poza obszarami chronionymi. Aktualnie istniejące obszary chronione zamieszkiwane przez wielkie koty, nie zapewniają pełnego bezpieczeństwa temu gatunkowi. A każdorazowe opuszczenie obszaru chronionego przez wielkiego kota, naraża go na spotkanie z człowiekiem, czyli z potencjalnym…